Hae tästä blogista

torstai 23. tammikuuta 2014

Kliseiden kautta perustarpeiden tyydyttämiseen

Tähän aivoitukseen sain kimmokkeen Henri Pesosen @Saapoika twiittauksesta omaan blogikirjoitukseensa liittyen. Itse bloggaus käsittelee asennetta ja sen ailahtelua työhön liittyen. Palavereissa tikun nokkaan nostettua ja aikas monissa kirjoituksissa peräänkuulutettua asennetta kaipailevat niin isot kuin pienetkin pomot, työnantajat sekä ay-liikkeet ja julkisen sektorin henkilöstövastaavat. Siinä mielessä on aina parempi, mitä enemmän ja avoimemmin asenteen vaikutuksia käsitellään. Näkökulmia taitaapi riittää puitavaksi.

Oma ajatuksenjuoksu lähti tosin rullaamaan twiitin viittauksesta kliseisyyteen. Markkinointiin ja myyntiin liittyvät toimintamallit muuttuvat yleensä jossain kohti "kliseeksi". Kliseellä on terminä halvan ja hyljeksityn kaiku. Maalaukset, biisit tai stand-up -vedot pyörähtävät kliseen puolelle heti kun teos sisältää vanhoja, toimiviksi havaittuja elementtejä kunnioittaen sovitettua sivulauseviittausta enempää. Toisten kauhistus on tietysti toisten ilo, puritaanien paheksuessa apinointia lajista riippumatta toisaalla respectin ansaitsee vasta tarpeeksi härskistä ridaamisesta. Makuasioita.

Businesta ja elämää yleensäkin hallitsevat tietyt lainalaisuudet, syy-seuraussuhteet ja muut vastaavat ihmisten arvomaailmasta kumpuavat määreet. Vaikka kuinka halutaan keksiä uutta, kehittää ja hallita brändejä sekä positioida se oma juttu mahdollisimman erottuvaksi ja haluttavaksi, ihmisten käyttäytymistä taitavat edelleen määrätä pitkälti ne kuuluisat perustarpeet. Toki markkinanaiset ja -miehet ovat tehneet parhaansa ujuttaakseen palveluitaan mahdollisimman alkupäähän tarvehierarkian rappusia. Ja muuttuuhan ihmisten elon valtakunta jatkuvasti, omalla vääjäämättömällä tahdillaan.

Sosiaalinen media tuntuu räjäyttäneen pankin sen päästyä edelläkävijöiden itsensä toteuttamisen piiristä täyttämään laajemmin ihmisten arvonannon sekä yhteenkuuluvuuden vajetta. Ei välttämättä mene kauaa, kun turvallisuudentunnetakin ylläpidetään tsekkaamalla kavereiden twiittaustiheyttä

Twiittaan, siis olen olemassa. Tai siis kaveri on olemassa ja kunnossa, kunhan päivitysten väli ei kasva liian pitkäksi ilman etukäteisselvitystä tulevasta TyKy-viikonlopusta verkon kantamattomissa.

Siinä sitä sitten ollaan, mobiilina ihmisten mielissä heti hengittämisen ja syömisen vanavedessä.

Tällaista tänään, digidigi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti