Hae tästä blogista

maanantai 25. marraskuuta 2013

Perinteinen myyntimieskö ahtaalla?

Miten on, tarvitaanko onnistuneeseen kaupantekoon enää kohta ihmistä? Visionäärien lähitulevaisuudessa kaikki tarvittava ruoka ja roina tilataan netistä, maksetaan digitaalisesti sekä kerätään, kuljetetaan ja luovutetaan meille automatisoitujen robottihärpäkkeiden avulla. Kaikki tämä 24/7 eli juuri silloin, kun asiakkaalle sattuu parhaiten sopimaan. Tavara liikkuu vähemmillä virheillä sekä rivakammin ilman kahvitaukoja taikka lakkoja.

Tietoa on jo tarjolla enemmän, kuin normijamppa/jaana pystyy omaksumaan. Ihmiset testailevat ostoksiaan ja jakavat kommenttejaan autuaasti muiden iloksi. Suosituksia satelee hyviksi havaituista härpäkkeistä ja kauppiaalla myynti kasvaa expotentiaalisesti ilman sen isompia ponnisteluita. Toistaalta huonolaatuiset roinat teilataan tylysti ja lakaistaan tuotekehittelykuluina pois jaloista.

Sinänsä autuaan leppoisalta vaikuttava ja kuluttajaystävällinen kuva uudesta kaupallisesta maailmasta ei taida kuitenkaan sellaisenaan toteutua. Ensinnäkin, edelläkävijöiden vanavedessä laahustava ostava massa ei välitä käyttää koko valveillaoloaikaansa erinäisten vertailujen etsimiseen, lukemiseen ja selvittelyyn. Toisekseen, vaikka edellä mainitut positiiviset asiat helpottavat ostamisen käytännön ongelmia, ei niistä ole apua asiakkaan perimmäiseen probleemaan: mikä palvelu/tuote auttaisi kulloinkin ajankohtaiseen tilanteeseen.

Viihde- ja ajanvietemarkkinoilla itsepalveluhomma toimii hyvin, peliä tai leffaa hankkiessa ei välttämättä tarvita syväanalyysiä asiakkaan mielentilasta täydellisen viihdepläjäyksen löytämiseksi. Uutta vaan sisään, jollei edellinen valinta just sillä hetkellä natsannut.

Vuoden Veemäisimmässä yrittäjätapahtumassa 21.11.2013 aiheesta oman näkemyksensä esittivät ansiokkaasti Ville Tolvanen, Pasi Ilola (ei sukua, ehkä), Tero Ojanperä sekä Jethro Rosted. Erittäin mielenkiintoiset puheenvuorot toivat näkökulmia kaupankäynnin mahdollisuuksiin ja haasteisiin. Samalla itselläni heräsi ajatus ostamisen "raadollistumisesta". Ulkoilmasta sekä todellisista kaveruussuhteista vieroittunut kelmeä online-valmisruokaa mutustava hahmo googlaa ja twiittaa uskaltaakseen ostaa jotain muutakin kuin sen tutun pizza nro 14:n. Ja joulun halutut kovat paketit ovat nekin mennyttä, kummipoika tahtoo lisää crediittejä pelitilille.

Vaikka tämä ei ole kovin raflaava väite, uskon että yhteydenpito- ja tilauskanavien määrän lisääntyessä asiantuntevan myyjän rooli korostuu entisestään. Tohtinen näet epäillä, ettei suurin osa kansasta ole valmis siirtymään enää pidemmälle itsepalvelu-elämään. Asiantuntemuksen lisäksi haussa on se lopullinen vakuutus, eli "minullakin on juuri tällainen kotona".


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti