Hae tästä blogista

tiistai 16. helmikuuta 2016

Liiketoimintaa kaikki tyynni

Paljon mahtuu maailmaan keskustelua yrityksen ydinliiketoiminnasta ja sen kehittämisestä, myynnistä ja markkinoinnista sekä näiden painoarvoista ja keskinäisistä suhteista

Edellä mainitut aiheet puhuttavat aina ja niiden tärkeysjärjestyksestä on taitettu peistä varmasti niin kauan, kuin kauppaa on tehty. Trendikäs digitalisointi tuo vielä oman bittilusikkansa samaan soppaan. Ei yhtä ilman toista, mutta monesti kokonaiskuva sumenee taivastelun ja nokittelun tiimellyksessä. Energiaa palaa jaagatessa tämän "muna-vai-kana" -tyylisen dilemman parissa, eikä siinä pelissä edes ole voittajia. Ainoa asia mikä yritystoiminnassa lopulta merkitsee jotain, on myynti versus kulut. Kaikella toiminnalla on tähdättävä tämän asetelman lopputuloksen parantamiseen. Jokaisen toimenpiteen tuottama hyöty pitää olla todennettavissa jollain tavalla, jotta se on perusteltua toteuttaa. Irrelevanteista asioista on pystyttävä luopumaan, jollei niiden merkitystä liiketoiminnalle voida osoittaa. Helppoa, eikö? Miksi sitten lillukanvarsia ihmetellään palavereista ja muistioista toiseen?

Toinen itseäni kummastuttava piirre on asiakaspalvelun lepsuilu tai suoranainen puute. Saavutetusta asiakkaasta huolehtiminen ja tästä kiinnipitäminen on kuitenkin tärkeimpiä teesejä kaikessa bisneksessä. Välinpitämättömyyttä esiintyy kuitenkin omaan muistijälkeen perustuvan otannan mukaan kuitenkin yllättävän laajalti isoillakin yrityksillä. SoMe antaa siivet ja kehnosti hoidettu reklamaatio tuo varmasti sellaista näkyvyyttä, joka pistääkin vipinää firman muutoin verkkaisesti artikuloivaan viestintäjohtajaan. Toki hyvin hoidettu "seivaus" voi nostaa yrityksen pisteitä, mutta ei sitä oikein tavaksi kannata ottaa.

Suomessa on ollut leipä ilmeisen leveästi tarjolla, kun lepsulla strategialla, kehnolla roolituksella sekä "tuottamattomien" osastojen aliarvioimisella, eli käytännössä epäpätevällä johtamisella on tehty kuitenkin rutosti fyrkkaa. Nykyinen, avoimempi markkina paljastaa epäkohdat ja pakottaa yritykset korjaamaan toimintaansa, jos mielivät pärjätä. Usein ensimmäinen korjaus valitettavasti tarkoittaa "kulujen sopeuttamista vallitsevaan markkinatilanteeseen". Korjausliike näkyy tietysti välittömästi excelissä punaisen muuttumisena vihreäksi, mikä on tietysti positiivista yrityksen kannalta lyhyellä tähtäimellä. Treenaamattoman lihaksen poisleikkaaminen toki keventää askelta sillä hetkellä, mutta vaikeuttaa kehittymistä huipulle. Sehän pitäisi kuitenkin olla tavoitteena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti