Hae tästä blogista

tiistai 12. elokuuta 2014

Myymisen jalo taito - eiku tuuriahan se olikin

No joo, onhan otsikko hieman liekitetty, mutta kuvaa epävarmuutta nykypäivän kaupantekemisessä. Aikanaanhan riitti kauppiaana menestymiseen jonkinlainen pääoma, jolla pystyi tuomaan kylän asukkaille tuotteita ostettavaksi. Kauppa kävi, kun tarjonta ja vaihtoehdot olivat kaikki siinä nenän edessä. Pääoma kerrytti itseään, kun vaan avasi ovet aamuisin.

Modernin maailman tarjonta ylittää moninkertaisesti perusjampan ja -jaanan tarpeet sekä ymmärryksenkin. Krääsä- sekä sitä-ja-tota-palvelua-ähky uhkaa selainpainikkeen takana. Ei silti, onhan se mahtavaa vertailla tarpeellisen käyttötavaran ominaisuuksia kilpailevien valmistajien sivuilta sekä tutustua asiaan vihkiytyneiden bloggaajien kokemuksiin.

Nettikauppa ja -tarjonta muuttavat kaupankäyntiä, mutta eivät missään nimessä tule hävittämään asiaansa intohimolla suhtautuvaa kauppiasta. Edelleen tarvitaan sisukasta puodinpyörittäjää, joka haalii valikoimiin sekä kutkuttavia että tarpeellisia tuotteita ja pitää huolen asiakkaistaan. Kaupan seinät tai fyysisen varaston sijainti eivät jatkossa ole rajoittamassa innokasta myynnintekijää.

Netissä tapahtuvan ostamisen ja myymisen helppous houkuttaa tietenkin myös helppoheikkejä. Tosin ainahan turuilla ja toreilla on pyörinyt romppeenmyyjiä huutelemassa omien hilavitkuttimien tarpeellisuudesta. Yhtälailla petkutus-ja-perääntyminen-periaatteen kannattajat ovat olleet kautta historian kiinnostuneita kanssaihmisten rahoista eikä netti ole tuonut tähän mitään uutta. Ei helpompi yhteydenpito ole luonut sen ihmeellisempää huijausvitsausta, vilunkikonstit ovat vain kehittyneet muun toiminnan mukana.

Oikeista kauppiaista puheen ollen, on mahtavaa huomata perinteisen, asiakaslähtöisen palvelun saavan jalansijaa näin suurkaupungissakin. Pohjois-Helsingin Jakomäkeen on juuri avattu uusi koosupermarketti tuomaan kylään pientä kilpailua naapurin äsmarketin viereen. Kisa on itsessään jo tervetullutta, mutta ilonaiheeni on tämä kauppias, itseasiassa kauppiaspariskunta. He ovat ottaneet asiakkaat huomioon uuden kauppansa rakennusvaiheesta lähtien. Ja ilman väkinäisiä kikkailuja, ottaen yhteyden asiakaskuntaansa - kysymällä ja vastaamalla kysyntään. Yksinkertaisia toimenpiteitä, kuten asiakkaiden toivoma karkkivapaa kassa, lähituotettu leipävalikoima sekä ylijäämäruoan lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen. Näillä on päästy useampiin uutisointeihin ja uusi kauppa on pikkuhiljaa kauempanakin asuvien potentiaalisten asiakkaiden tiedossa. Tällaista lisää.

Mites se oikein menikään - Hyvä myyjä tekee ostamisen helpoksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti