Hae tästä blogista

tiistai 23. heinäkuuta 2013

Asiakassuhdekin vaatii hoitamista


Asiakkaan saaminen ostoksille ensimmäisen kerran maksaa aina rahaa. Kertaostoksen suuruus vaikuttaa toki tämä lyhyen asiakkuuden kannattavuuteen, mutta saadessasi saman asiakkaan uudestaan kaupoille säästät käytännössä aina selvää rahaa. Vertailuna voi käyttää uusasiakashankinnan kustannuksia, eli niitä normaaleita mainonta- ja markkinointikuluja.

Usein havaittu markkinointimalli noudattaa kutakuinkin tällaista kaavaa:

Ensin yrityksessä satsataan innoissaan varoja mainontaan ja panostetaan asiakkaiden hankintaan oikein tosissaan. On selvä, että uuden yrityksen täytyy kertoa toiminnastaan melko laajasti ja leveällä kampanjoinnilla, mutta jostain syystä sama markkinointitaktiikka voi jatkua yrityksessä vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

Alkuinnostuksen lopahdettua ja asiakasvirran hiipuessa päätetään vielä hieman korottaa markkinointibudjettia, vaikka firman tuloksen kustannuksella. Uusia asiakkaita kun pitää saada lisää. Lisäksi tähän samaan hengenvetoon tehdään pari täräyttävää tarjouskampanjaa, jolloin vedetään syteen ne viimeisetkin tuotot.

Edellisen kohdan haavoja nuoltaessa "otetaan opiksi" ja vähennetään reilusti markkinointikuluja, kun ei siitä ole yritykselle hyötyä. Ne harvat lojaalit asiakkaat, jotka ovat itsenäisesti ottaneet hyväksi havaitsemansa palvelut omakseen, pitävät yrityksen pään pinnalla. Tekemisen voimaan uskotaankin näin ollen yrityksessä entistä vahvemmin ja puskaradion toivotaan levittävän ilosanomaa.

Positiivisesti yrityksesi kokeneet asiakkaat ovat ehdoton lisäarvo sen koko toiminnalle ja kehittymiselle. Yritykseesi ja palveluusi luottavat ihmiset ovat ratkaisevassa asemassa. Heidän aktivoimisensa on huomattavasti helpompaa, kuin toiminnastasi täysin tietämättömien päiden kääntäminen. Miksi siis jättäisit hyödyntämättä ostopäätöksen jo kerran aikaisemmin tehneen asiakkaan positiivisen kokemuksen?

Tärkeää on, että tarjoat asiakkaallesi merkityksellistä palvelua tai tuotetta sopivassa muodossa ja tilanteessa. Tähän löytyy yksinkertaiset työkalut ja valmiit keinot. Olet mahdollisesti jo kerännyt asiakkaiden yhteystietoja tai aloitat keräämään niitä aktiivisesti. Voit tehdä tämän sujuvasti ostotapahtuman yhteydessä tai vaikka kilpailun avulla. Hyödynnä yrityksen Facebook-sivuja myös keräämällä tietoa asiakkaiden mieltymyksistä ja ajankohtaisista kiinnostuksista, saat hyvää materiaalia suoramarkkinointiin. Pelkkä tykkääminen ei vielä luo automaattisesti kanta-asiakkuutta eikä oikeuta arvontojen järjestämiseen, mutta laajentuva tykkääjien verkosto antaa toki hyvän pohjan lisätä yleensä ihmisten tietoisuutta toiminnastasi. Facebook-tilin lisäksi kannattaa käyttää myös perinteistä postijakelua tai hyvinkin kustannustehokasta sähköistä tarjouskirjettä.

Voin auttaa kaikissa asiaan liittyvissä aiheissa. Tarjoan mielelläni käyttöösi myös hyviä, toimiviksi todettuja välineitä kanta-asiakasviestinnän toteuttamiseen. Mikäli tämä lyhyt teksti herätti kiinnostuksen tai ajatuksia eri mahdollisuuksista, ota yhteyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti